Na zich bijna 20 jaar in commerciële functies verstopt te hebben, heeft Gerda de omslag gemaakt naar een werkveld waar zij werkt vanuit haar hart. Ze is de opleiding tot Ervaringsdeskundige gaan doen en zet haar ervaringen met herstel sinds 3 jaar in als onderdeel van een sociaal wijkteam.
Gerda's wieg stond in een gezin met complexe problematiek en fysiek en seksueel geweld. Hierdoor heeft ze nooit echt kind kunnen zijn. Na de dood van haar ouders, groeide zij als puber op in emotionele onveiligheid. Op volwassen leeftijd kwam zij hierdoor in destructieve relaties terecht. Als rode draad loopt narcisme door haar leven.
Aan de buitenkant waren Gerda's trauma’s niet te zien. Op school was zij een uitstekende leerling. Haar vrienden en collega's zagen vooral een krachtige vrouw. Maar haar binnenwereld bleef grotendeels op slot. Halverwege haar twintiger jaren kreeg Gerda de diagnose CPTSS en dissociatie problemen. Doordat trauma zich opslaat in je lichaam kun je, naast mentale klachten, veel last krijgen van fysieke klachten. Gerda heeft hier jaren mee geworsteld en soms nog.
Therapievormen
Door de afgelopen 20 jaar verschillende therapievormen te hebben ervaren binnen de ggz, heeft zij veel ervaring met herstel, eigenwaarde terugvinden, en kleine stapjes zetten met vallen en opstaan.
O.a. EMDR, gespreks- en lichaamsgerichte therapie en bokstherapie onder begeleiding van een gz-psycholoog en bokstrainer, hebben haar enorm geholpen. Dat laatste doet ze nog steeds.
Vooral inzichten in de oorsprong van haar gedrag, kernovertuigingen, acceptatie en zich realiseren dat ze niet meer hoeft te reageren vanuit de “kleine Gerda”, hebben haar hierbij geholpen.
Werk
In haar huidige werk ondersteunt zij collega's als sparringpartner en in casuïstiek. Gerda ondersteunt inwoners van de gemeente waar zij werkt. Waar nodig vervult zij een brugfunctie tussen hulpverlening en cliënt. Ook is Gerda aangesloten bij initiatieven die met name kinderen een betere start in het leven willen geven. Hierbij kijkt zij vanuit de doelgroep en denkt mee in hoe je deze beter bereikt. Soms met de juiste taal, soms heel praktisch.