Antoinetta wil artsen leren dat ‘ik weet het niet’, niet hetzelfde is als 'dan moet het wel psychisch zijn'.
Ondanks de vele artsen en hulpverleners duurde het ruim 20 jaar voordat Antoinetta de juiste diagnose kreeg. Zij bleek een lichamelijke aandoening te hebben die haar psychische klachten (mede) veroorzaakten. Na jaren geworsteld te hebben met o.a. depressies, angststoornissen en veel lichamelijke klachten, verdwenen deze klachten als sneeuw voor de zon na de behandeling van de lichamelijke aandoening. Na jaren zoeken en na herhaaldelijk te horen hebben gekregen dat haar
klachten tussen de oren zitten, bleek dit waar te zijn. De oorzaak bleek letterlijk tussen de oren te zitten in de vorm van een prolactinoom. Een prolactinoom is een adenoom (goedaardige tumor) op de hypofyse die zelfstandig extra hormonen produceert. In dit geval extra prolactine, vandaar de naam prolactinoom. Antoinetta neemt het de verschillende
‘deskundigen’ niet kwalijk dat zij vooral aan psychiatrische aandoeningen dachten. Met haar geschiedenis als Kopp/kov-kind, kind van gescheiden ouders en leven in armoede, kan ze de afslag psychiatrisch patiënt begrijpen. (KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV).)
Toch hoopt zij door o.a. het verspreiden van haar verhaal de bewustwording te creëren voor mogelijke lichamelijke (hormonale) oorzaken voor psychiatrische symptomen. Psychische klachten worden nu vaak gezien als een soort van diagnose, terwijl dit dus ook een symptoom kan zijn van onderliggende andere oorzaken.
Antoinetta is opgeleid als maatschappelijk werker, GGZ-agoog en ervaringsdeskundige (TOED-Fontys). Zij heeft 18 jaar werkervaring binnen Zorg & welzijn, verstandelijke gehandicaptenzorg en 10 jaar binnen de ggz. Eerst als ervaringsdeskundige, later als casemanager en de afgelopen 3 jaar als adviseur ‘Ervaringsdeskundigheid en Herstel ondersteunde zorg’ binnen een grote GGZ-instelling in Leiden en omstreken. Dit maakt dat ze kennis heeft opgedaan zowel op cliënt- medewerker-, team als op manager niveau. Naast haar werk als adviseur voor de managers en teams, was zij coördinator en coach voor de ervaringswerkers en overige werknemers die hun ervaringskennis in willen zetten. Door extra werkzaamheden als panellid bij het ministerie van VWS, kun je beleidsniveau daarbij op tellen. Momenteel is zij gestopt met werken in loondienst om zich volledig te kunnen richten op het schrijven van een boek en gaat zij de vrijgekomen tijd gebruiken om uit te zoeken waar haar expertise op dit moment het best tot zijn recht komt.
Naast werkzaamheden binnen en buiten de geestelijke gezondheidszorg is Antoinetta spreker op congressen en symposia, zowel op persoonlijke titel en als een van de vaste sprekers voor Voices for Women binnen hun symposia “Eva is geen Adam”. Daarnaast is zij panellid binnen het project ‘discriminatie en gelijke kansen. Dit wordt georganiseerd vanuit kenniscentrum Pharos en is in opdracht voor het ministerie van VWS, waar zij ook veelvuldig aan tafel mag verschijnen. Zij is ook ervaringspanellid binnen de Mobiele Brigades. De Mobiele Brigades bestaat uit onderzoekers en ervaringsdeskundigen en richt zich vooral op genderspecifiek onderzoek. Er zijn meerdere Mobiele Brigades actief en Antoinetta is met name verbonden aan de Mobiele Brigade ‘mentale gezondheid’.
Tijdens haar werk binnen de GGZ heeft zij gemerkt dat er te weinig kennis en aandacht is voor mogelijke (hormonale) lichamelijke oorzaken van psychiatrische klachten. Zij beschouwt het dan ook als haar persoonlijke missie om daar verandering in te brengen. Naast psychosociale oorzaken zijn er, volgens haar mening en ervaring, meerdere oorzaken mogelijk voor psychische klachten.
Daarnaast ziet zij dat ervaringswerkers vaak meer als ‘window dressing’ ingezet worden en er te weinig echt gebruik wordt gemaakt van de expertise en van de ervaringen en observaties van deze ervaringswerkers. Hiermee worden de ervaringswerker, de andere medewerkers, de organisaties en zeker de cliënten tekortgedaan. Zij is ervan overtuigd dat ervaringswerk een goed antwoord kan zijn op de huidige crisis binnen de geestelijke gezondheidszorg. Als er maar meer geluisterd wordt en er echt contact gemaakt wordt.
Mensen beschrijven Antoinetta als: deskundig, verbinder, collegiaal, betrouwbaar, communicatief sterk, deskundig en betrokken. En als echt mensen mens die elk mens gelijkwaardig aanspreek, ongeacht zijn of haar status of achtergrond.