Marcel Niezen

"Er is zoveel kennis over te dragen."
Marcel is mede-oprichter van InBegrepen en zelf ervaringsdeskundige. Hij streeft altijd naar het verbinden van theorie en praktijk.

Marcel is mede-oprichter van InBegrepen en zelf ervaringswerker. Hij streeft altijd naar het verbinden van theorie en praktijk.

Na jarenlang te hebben gewerkt als hulpverlener werd Marcel in 2001 cliënt in de verslavingszorg. Vanuit die positie ondervond hij hoe afhankelijk je bent van het systeem en de professionals om je heen en welke verantwoordelijkheid je als hulpverlener dus hebt. De verantwoordelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen, om de cliënt centraal te stellen en altijd de mens achter de problematiek te blijven zien bijvoorbeeld.

Marcel was als office- en projectmanager werkzaam in de zakelijke dienstverlening en complementaire sector en heeft in 2020 de master social work afgerond met een thesis over wachtlijstproblematiek en de rollen die ervaringsdeskundigen kunnen spelen bij de aanpak daarvan. Nu werkt hij bij onder meer als ervaringswerker bij GGZ Drenthe, docent-onderzoeker bij de Hanzehogeschool opleiding tot ervaringsdeskundige in zorg en welzijn en het lectoraat Rehabilitatie, onderzoeker bij Optimaal Leven en hij is vicevoorzitter van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen.

Door al die werkervaring, in verschillende rollen en werkvelden is Marcel in staat om vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk te kijken. Juist omdat Marcel zelf aan beide kanten heeft gestaan (en staat) is het voor hem makkelijker om verbinding te leggen tussen leef- en systeemwereld en draagvlak te creëren voor de inzet van ervaringskennis daarbij.

De inzet van de enorme diversiteit aan ervaringskennis, bij alle mogelijke vraagstukken, is zijn drijfveer. Hij hoopt en verwacht dat InBegrepen daarin een katalysator zal zijn.