Marcel Elzerman

"Slachtoffer was je, maar hoef je niet te blijven"
Marcel is ervaringsdeskundig op het gebied van seksueel geweld. Met deze ervaring in het achterhoofd is hij de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan volgen.

Marcel is ervaringsdeskundig op het gebied van seksueel geweld. Met deze ervaring in het achterhoofd is hij de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan volgen. Hij heeft diverse lotgenotengroepen begeleid voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld, maar ook bijeenkomsten voor gescheiden vaders. Marcel heeft zich op dit vlak gespecialiseerd in seksespecifieke en mannenhulpverlening en hierin een breed kennisnetwerk opgebouwd.

De ervaring van seksueel geweld met al haar uitingsvormen zal altijd aanwezig zijn. De mate waarin het (negatief) bepalend is verschilt echter per (levens)fase. Zo ook voor Marcel. De beïnvloeding van het thema op zijn eigen leven ging hand-in-hand met zogenaamde “life-events”. Toen Marcel zelf vader werd merkte hij er in zijn omgeving onvoldoende steunfiguren voor hem aanwezig waren. Een depressie lag op de loer. Hierop heeft hij ondersteuning gezocht en onder andere gevonden in de vorm van EMDR en lotgenotencontacten. Hiermee heeft hij zijn ontwrichtende ervaringen uiteindelijk in het positieve bij kunnen buigen. “Slachtoffer was hij, maar Marcel koos ervoor dat niet te blijven”

Marcel gelooft sterk in het normaliseren van het gesprek over seksueel geweld. In de praktijk komt hij het, meer dan regelmatig, tegen dat men het onderwerp dermate heftig vindt dat men er niet over durft te spreken; laat staan naar te vragen. Dit niet in de laatste plaats door professionals en/of beleidsmedewerkers. Dit vindt Marcel spijtig maar bovenal pijnlijk. Het zorgt er namelijk voor dat slachtoffer, maar ook diens omgeving (en de pleger) in een isolement worden geduwd; stigma’s worden (onbedoeld) opgeworpen. Hier dient nog veel in te veranderen. Marcel laat zich dan ook omschrijven als een micro-activist die door middel van het geschreven en gesproken woord zijn bijdrage wil leveren aan hetgeen hierin nodig is.

In de gemeente Tynaarlo is Marcel ook politiek actief. Inzet van ervaringsdeskundigheid binnen gemeentelijk beleid en uitvoering is één van de zaken die hij hier op de kaart zet. Marcel werkt veelvuldig samen met het Centrum Seksueel Geweld en is als vrijwillige buddy werkzaam voor de stichting No Need To Hide.

In toenemende mate wordt Marcel gevraagd voor lezingen, workshops, meedenken voor beleidsadvies en het vertellen van zijn herstelverhaal als eyeopener voor hulpverleners en beleidsmedewerkers. Om dit verder te professionaliseren heeft Marcel onlangs zijn eigen bureau de “Meemaakman” opgericht. Marcel zet hierbij zijn kwetsbaarheid in als kracht.