Kim Dokter
'Daadwerkelijke verandering begint pas wanneer iemand echt gezien wordt'
Kim deelt als ervaringsdeskundige haar persoonlijke verhaal om bewustwording te creëren, theorie met de praktijk te verbinden en anderen erkenning te bieden. Door haar ervaringen te delen, wil ze een situatie creëren waar echte verbinding ontstaat.
Kim haar ervaringsdeskundigheid is geworteld in een jeugd vol onveiligheid en onvoorspelbaarheid. Vanaf haar achtste levensjaar belandde Kim in de geestelijke gezondheidszorg, waar een lange, verwarrende route begon zonder blijvende verbetering. De situatie verslechterde tijdens de vechtscheiding van haar ouders, wat leidde tot jeugdzorg en opnames in verschillende instellingen. Ze verbleef onder meer in een safehouse en was meerdere periodes dakloos. Hoewel ze haar vwo-diploma in diezelfde periode behaalde, werd ze daarom geweigerd bij de nachtopvang – een voorbeeld van hoe systemen niet altijd aansluiten op de werkelijkheid.
Gezien worden
Haar herstel begon pas echt toen zij tijdens de studie Social Work in gesprek kwam met een docent die verder keek dan haar achtergrond. Voor het eerst voelde Kim zich werkelijk gezien. Ze vond onderdak via een stichting voor jongeren die tussen wal en schip vallen en kreeg weer vaste grond onder haar voeten. Sindsdien is herstel een voortdurend proces van evenwicht vinden: tussen aanvaarding en ontwikkeling, tussen rust en actie. Traumaverwerking, meditatie, creatieve expressie, sportieve activiteiten en schrijven zijn voor haar belangrijke pijlers.
Van zorg naar kunst en architectuur
Kim is niet stil blijven staan. Tijdens haar studie Social Work deed ze praktijkervaring op in wijkteams, ouderenzorg, dagbesteding en maatschappelijke projecten. Daarna koos ze voor afstand van de zorg, om zich breder te ontwikkelen. Ze rondde een studie Kunstgeschiedenis en een master Architectuurgeschiedenis en Stadsplannologie af. Binnen haar academisch onderzoek brengt ze haar ervaringskennis in door onderzoek te doen naar de invloed van fysieke omgevingen op zorg. Zo schreef zij haar scriptie over de geschiedenis van verslavingsklinieken en hoe dit zich verhoudt tot behandelingsmethoden en sprak zij met architecten én ervaringsdeskundigen.
Sinds kort deelt Kim haar ervaringen met het Jongeren Woonlab van de Hanzehogeschool. Haar doel is om de waarde van ervaringskennis in te brengen in beleid, onderzoek en praktijk.
Kim wordt omschreven als creatief, communicatief, verbindend en scherpzinnig. Ze heeft het talent om complexe verhalen toegankelijk te maken en om met respect en diepgang verbinding te leggen tussen mensen en perspectieven.